Vneta ušesa in naravne rešitve

Vnetij ušes me je bilo od nekdaj strah, ker je to neka stalnica pri nekaterih otrocih in ker se s tem srečuje veliko otrok.

Ker se opozarja k čim manjši uporabi antiobiotikov, jih tudi sama uporabim le v res nujnih stanjih, ko nič drugega ne pomaga. Za vneta ušesa nam zaenkrat še ni bilo potrebno uporabiti antibiotika, saj smo vedno rešili s pomočjo naravnih pripravkov.  

Že zgodaj, ko sem dobila prvega otroka, sem se oborožila z vsemi možnimi ukrepi, ki lahko preprečijo in odpravijo težave z ušesi. In ja, pri nas res delujejo. 

Naj pomagajo tudi tebi:

1. OBKLADEK S POPRAŽENO SOLJO

Tri pesti soli streseš v ponev in ogreješ, da je toplo. Jaz sem v sol dodala še tri kapljice čajevca, ni pa nujno. Toplo sol streseš v nogavico in nastane obkladek, ki ga vedno najprej položi sebi na uho, da vidiš, da ni prevroč. Nato položi na boleč ušesek in drži doker je toplo. Nato ponavljaj po potrebi. Jaz sem približno 3x ponovno pogrela.

2. ČESEN V OLJU

V manjšo posodico daj 3-4 žlice olja (jaz dam oljčno), v katerega stisneš majhen strok česna. S tem oljem nato maži po zunanjem ušesu, po ušesni školjki, pred in za ušeskom. Če je potrebno na začetku ponavljaj tudi na 15 min. Potem pa bolj poredko.

3. ETERIČNO OLJE ČAJEVCA

V manjšo posodico daj 2 žlici olja in dodaj 3 kapljice EO čajevca. S tem prav tako maži po ušesku. Jaz mažem izmenično, enkrat s česnom, drugič s čajevcem. Oboje je zelo učinkovito.

4. BAZILIKA

Če imaš doma eterično olje bazilike, narediš po enakem postopku kot čajevec in mažeš. Lahko pa tudi liste sveže bazilike pretlačiš in tekočino, ki jo bazilika spusti, mažeš po ušesku.

Poleg vsega naštetega je bistvena stvar pri vnetih ušesih, da res dosledno čistiš otrokov nosek. Pri manjših otrocih si pomagaj z aspiratorjem, večji otroci, pa naj nos čim večkrat na dan pihajo sami. Že samo ta ukrep bo preprečil marsikatero vnetje ušes.  

Jaz vedno v takih stanjih otroku dodajam tudi otroški probiotik s C vitaminom in D vitamin. C vitamin dodam tudi v obliki Acerole v kapljicah za otroke, ki so otrokom še posebej okusne. 

Če se srečuješ z vnetji ušes, upam, da ti bo kateri od nasvetov v pomoč. Pa želim ti, da jih bo treba čim manjkrat uporabiti.