Kako pomagaš otroku z atopijskim dermatitisom?

Atopijski dermatitis je postal zelo pogosta kožna težava, velikokrat za njim trpijo ravno dojenčki in otroci. Gre za suhe ali roseče, pa do živo rdeče ekceme, ki se pojavljajo lahko povsod po telesu, velikokrat prav na obrazu in rokah.

Kar je najhuje je to, da izpuščaj srbi in je situacijo predvsem pri otrocih ravno zaradi tega težko obvladovati, saj se neprenehoma praskajo, kar pa stanje še poslabša. Seveda je odvisno v kako težki obliki dermatitis prizadene otroka.

Če sumiš, da gre pri otroku lahko za AD (atopijski dermatitis), je v vsakem primeru potrebno, da odreagiraš čim prej , da preprečiš poslabšanje stanja.

Vzroka za pojav AD tudi medicinska stroka v celoti ne pozna, saj gre ponavadi za kombinacijo večih dejavnikov, ki prispevajo k pojavu dermatitisa. Ta se lahko pojavi kot posledica alergij, genetske predispozicije, prejetih cepiv, okoljskih dejavnikov (temperatura in vlažnost ozračja, cvetenje trav, rastline v prostoru), zaradi psihičnega stresa, uporabe sintetičnih dražečih mil, kozmetike in pralnih praškov.

Glede na to, da vzrok nastanka AD ni v celoti pojasnjen, uradna medicina težavo zdravi
simptomatsko, največkrat z uporabo kortikosteroidov, ki pa na dolgi rok niso priporočljivi. Problem
kortikosteroidov je, da tanjšajo kožo, ob daljši uporabi lahko vplivajo na naša jetra in povzročajo
mnoge stranske učinke, tudi odvisnost. Zelo kmalu se lahko znajdemo v začaranem krogu iz katerega je zelo težko izstopiti.

Kaj lahko narediš, če se v družini spopadate z AD?

Težav se moraš lotiti celostno, saj zelo redko težave reši ena sama stvar. Pravilo številka ena je, da se poskusiš izogibat dražečim snovem in situacijam, ki sprožajo poslabšanje stanja. To zahteva veliko opazovanja in preizkušanja, vendar pa samo tako lahko preprečiš nadaljnje izbruhe in poslabšanje težav.

1. Kožo umivaj z nežnim milom, ki ne vsebuje dražečih sestavin. Tudi tista mila z oznako ˝za občutljivo kožo˝ vsebujejo lahko veliko aditivov. Ravno tako kot so tudi otroška mila skoraj vsa parfumirana, zato je tudi tu potrebna previdnost. V vsakem primeru pa ti svetujem, da ne miliš celega telesa, koži boš prizanesla, če boš namilila le pazduhe, intimne predele in stopala.

2. Kožo večkrat dnevno neguj s kremo ali balmom, ki koži ustreza, vendar bodi pozorna na dišave, barvila in težke konzervanse, kot so parabeni (butilparaben, propilparaben, metilparaben) in naftne derivate, ti dobesedno zaprejo kožo in pore. Za preprečitev izhlapevanja vlage iz kože raje uporabi izdelke na bazi rastlinskih masel, ki kože ne mašijo. Za akutna stanja z mokrim izpuščajem uporabi mazilo s cinkom, ki učinkovito suši ranice. Naj bo vsa kozmetika čim bolj naravne in nežne sestave.

3. Poskusi izvajati kopeli (ali mokre obkladke) iz hrastovega lubja, ki deluje protivnetno. Lahko poskusiš tudi mlečno kopel ali kopel s hidrolatom smilja, sivke… Opazuj, kakšna kopel koži najbolj ustreza. Voda naj bo mlačna in ne vroča.

4. Po kopanju ali tuširanju kožo samo potapkaj in še na vlažno kožo nanesi negovalno kremo.

5. Oblačila naj bodo ohlapna, ne pretesna in iz 100% bombaža. Umetni materiali kožo hitro lahko razdražijo.

6. Pri dojenčkih, ki so še v plenicah, plenice menjaj pogosteje in uporabljaj take, ki niso parfumirane in beljene s klorom. Danes že povsod lahko najdeš ekološke plenice za enkratno uporabo. Odlično se obnesejo tudi pralne plenice iz čistega bombaža.

7. Pazi na primerno vlažnost v prostoru. Poleti se izogibaj klimatskih naprav, ker sušijo zrak v
prostoru. Pozimi pa je zrak v prostorih suh zaradi centralnega ogrevanja. Dobra rešitev je
vlažilec zraka ali posode z vodo postavljene na radiator.

8. Izogibaj se alergeni in vnetni hrani. Mnogim pomaga dieta brez jajc, mlečnih izdelkov,
sladkorja in bele moke, saj te snovi v telesu delujejo vnetno.

9. Vendar pa vsakemu lahko težave povzroča kaj drugega. Krvni in kožni testi za ugotavljanje
alergij žal niso vedno zanesljivi, zelo veliko otrokom z očitnimi alergijami namreč ne pokažejo
nobene alergije. Zato veliko staršev prisega na diagnostiko s pomočjo bioresonance, ki
ugotavlja, katera hrana in snovi v okolju povzročajo telesu težave. Tudi ta ni vsemogočna,
vendar pa veliko prispeva izbira terapevta oz. kako natančno ta opravi diagnostiko.

10. Organizem, ki se bojuje z AD je potrebno podpirati tudi s hranili, ki zmanjšujejo vnetja. To so vitamin D, Omega3 maščobne kisline, C vitamin in probiotiki. Mnogo ljudi opaža izboljšanje
stanja, ko organizem podpre s primerno hrano in ustreznimi hranili. Zato ne zanemarjaj vpliva prehrane, ki je zelo pomemben dejavnik pri srečevanju z AD.

11. Uporabljaj naravna ekološka čistila in ekološke pralne praške. Si vedela, da se pralni praški iz perila ne izperejo popolnoma? Kar pomeni, da ostajajo na oblačilih in dražijo našo kožo.
Predvsem novejši pralni stroji za delovanje porabljajo manj vode in posledično perilo manj
učinkovito sperejo. Klasični praški vsebujejo fosfate, konzervanse, encime, belila, parfume in druge sestavine, ki so škodljivi oblačilom, koži, pralnemu stroju in navsezadnje tudi okolju. Mehčalec je najbolje izpustiti in ga sploh ne uporabljati, saj so to le dodatne in nepotrebne količine kemikalij v naših oblačilih.

12. Pri otrocih moraš preprečiti praskanje kože, pri manjših otrocih lahko v ta namen uporabiš
posebna oblačila in rokavičke, ki otroku preprečijo, da bi se spraskal. Narejena so iz 100% bombaža, ki je koži prijazen.

Kdaj uporabiš kortikosteroide?

Zagotavljam ti, da v kolikor upoštevaš zgornja priporočila, po vsej verjetnosti ne bo potrebe po
kortikosteroidih. Drugih boljših možnosti, ki jih lahko poskusiš, je ogromno. Vsak človek je poglavje zase in vsak zagotovo najde rešitve za izhod iz težav, če je le dovolj vztrajen in voljan.

Če je zadeva že tako napredovala, da nič od zgornjih nasvetov ne pomaga, je včasih za kratek (res kratek) čas potrebno poseči tudi po njih. Pomembno je, da njihovo uporabo čimbolj skrajšaš in res
uporabiš le v primerih, ko ste že vse drugo prej poskusili. Torej naj bodo kortikosteroidi tista zadnja
možna izbira, ko res ne gre drugače.

100% recepta, kaj bo pomagalo tebi ali tvojemu otroku, ti nihče (niti zdravnik) ne more dati. Kolikor je različnih ljudi, toliko je tudi različnih možnih rešitev. Želim ti, da čim prej najdeš svojo.