Zakaj je porodni položaj pomemben?

Gibanje je največja stalnica, ki nas spremlja skozi življenje, od spočetja naprej. Nikdar se pravzaprav v polnosti ne ustavimo (razen kadar spimo, pa še takrat se velikokrat premikamo).

Gibanje je zapisano v vseh celicah našega telesa, ki se prav tako ves čas gibljejo, se množijo. Med porodom je zato še toliko bolj pomembno, da ohranimo gibanje kot naše vodilo za porod.

Bistvo gibanja je, da ni naučeno, temveč izhaja iz nas. Različne položaje, tehnike, ples, ritem, zibanje. Vsega tega se lahko prej naučiš, ko se porod začne, pa uporabi to, za kar čutiš, da ti v danem trenutku ustreza.

Izbira pravega porodnega položaja ti namreč lahko omili intenzivnost popadkov in porodno bolečino, prav tako pa skrajša sam čas poroda.

Položaji v prvi porodni fazi

V prvi porodni fazi je pomembna sprostitev. Če si nemirna, nesproščena in se te loteva strah ter veliko razmišljaš in se ne prepustiš dogajanju, se tudi tvoj porodni kanal odziva na tvoje misli. Yoni se ne odpira in maternični vrat se težko krajša. Ena zategnjena mišica v telesu povzroči, da so vse mišice bolj napete. Če ni sprostitve, ni odpiranja. To je najpogostejši razlog, zakaj v porodnišnicah pride do uporabe protibolečinskih sredstev.

Hoja, sprehodi, pozibavanje v bokih je odličen začetek poroda. Gravitacija ima tako največjo možnost, da opravi svoje delo. In več, kot se premikamo, več možnosti ima otrok, da s pravilno lego vstopi v porodni kanal. Nekaterim ženskam ustreza, da v tem času ležijo na boku, pri čemer si pomagajo z materinsko blazino ali z navadnimi blazinami. Podpreš si lahko tudi hrbet. Bolj, kot si sproščena, več kisika dobi otrok in večja možnost je, da se lepše in hitreje odpreš. Tukaj je zelo koristna masaža, razne tehnike dihanja, aromaterapija, kopel ali prha …

Položaji v drugi porodni fazi

V drugi porodni fazi se otroček spusti nižje in telo se pripravlja na iztis. Druga porodna doba se začne, ko je vrat maternice popolnoma odprt in traja precej različno. Običajno druga faza poroda, v porodnišnici, ne sme, in v praksi ne traja, več kot dve uri. Seveda se to razlikuje od porodnišnice, do porodnišnice.
Kar je najpomembneje v drugi porodni dobi je, da otročku zagotoviš čim več kisika s tem, da ne ležiš na hrbtu. In tako ne pritiskaš na glavni dovod krvi in kisika otročku, da ko se popadek konča, hitro vzpostaviš svoje enakomerno in umirjeno dihanje. Odlični položaji za to obdobje in iztis so čepe, kleče, na vseh štirih. Partner te lahko podpira v vseh teh položajih, zavzameš jih lahko na porodni mizi, na blazini ali naslonjena na porodno mizo. Zaupaj vase in prisluhni, kaj ti sporoča telo. Položaj naj bo takšen, da se v njem počutiš udobno, varno, močno. Druga porodna faza se zaključi z rojstvom otroka.

Položaj leže na hrbtu ni priporočljiv?

Že v času nosečnosti ni priporočljivo, oziroma se celo odsvetuje spanje na hrbtu. Prekrvavitev je slabša, dotok kisika k otroku je slabši, zato ker otrok s svojo težo pritiska na vašo hrbtenico. Spanje na levem ali desnem boku je zato optimalno. Pri porodu je podobno. Če je ženski omogočeno gibanje, bo vedno našla točno tak položaj, v katerem bo otrok imel optimalno možnost spuščanja v porodni kanal, pri tem pa ne bo ustvarjal dodatnega pritiska na hrbtenico. Prav tako je pri že poškodovani hrbtenici večja možnost, da pride do dodatne poškodbe. Tudi medenica ne opravi svojega dela v polnosti, če ležimo na hrbtu. S tem namreč oviramo možnost, da bi se popolnoma odprle.

Kateri položaj je za porod najboljši?

Tukaj ni pravila. Tako kot ni odgovora na vprašanje, kateri položaj je boljši za ljubljenje. Nikoli ne bomo dobili enoznačnega odgovora, ki bi veljal za vse. Zato je edino pravilo – prisluhni sebi in zaupaj svojemu telesu. Karkoli izbereš, če ti položaj ni vsiljen, je dobra odločitev.

Kako ugotovim, kateri položaj je zame najbolj primeren?

Dokler se porod ne začne, nikoli z gotovostjo ne moreš reči, kaj bo dobro zate. Tudi, če si enkrat že rodila, ni zagotovila, da bo tvoje telo pri drugem, tretjem porodu delovalo in čutilo enako. Kaj je najbolje zate boš ugotovila sproti, v prvi, drugi porodni fazi in tudi pri samem iztisu poslušaj ritem popadkov, pri čemer je zelo pomembno, da pritiskaš samo takrat, kadar tvoje telo to od tebe zahteva. Veliko pa lahko postoriš že pred samim porodom, morda z obiski tečajev joge za nosečnice, vadbe za nosečnice ali pa se preprosto na porod pripravljaš v objemu svojega doma ter v priprave vključiš partnerja. Ključ za vajin dober odnos med porodom in čim večjo njegovo pomoč je informiranost in razumevanje poroda z njegove strani. Toplo ti priporočam v branje knjigo Modrost rojevanja, ki je meni odprla marsikatero informacijo, da sem se lažje  odločila, kako si želim roditi. Najbolje, da jo prebereta kar oba.

Je izbira porodnih položajev dovoljena v vseh porodnišnicah?

Velika večina porodov v večini porodnišnic je še vedno leže na hrbtu. Tako imajo babice in porodničarji največji nadzor nad potekom poroda in dogajanjem “tam doli”. Kar pa še ne pomeni, da ni možnosti roditi otroka v drugem položaju, v takšnem kot ustreza tebi. So porodnišnice, ki so temu naklonjene bolj in tiste, ki so temu naklonjene manj. Zagotovo je pomembno, da se pri izbiri porodnišnice pozanimaš, kaj je dovoljeno pri njih, še bolj pomembno pa je, da preveriš, kakšna je pri njih praksa.

Ključ do lepega poroda in položaja po tvoji izbiri, se ponavljam, je zaupanje vase in tvoje trdno prepričanje, da veš, kaj hočeš in da pri tem poslušaš svoje telo. Jasno izrazi svojo željo v trenutku, ko je to potrebno. Za menjavo položaja ne potrebuješ nikogaršnjega dovoljenja, samo dovolj poguma in samozavesti.

Povzeto po članku Marine Popović Frangež objavljenega na portalu Veva, Spletne šole za starše