Seneni nahod

Ob sodobnem načinu življenja, ki ga danes živimo, je v svetu vse pogostejša pojavnost različnih alergij. Ena izmed njih, ki pa je najbolj aktualna ravno v pomladnem času, je seneni nahod ali alergijski rinitis. Kako se ogniti te težavi na naraven način?

Alergij se je potrebno lotiti temeljito in celovito, če želimo ustrezne in trajne rezultate. Nikakor ni dovolj le uživanje sintetičnih pripravkov v času cvetenja. Ti poleg tega, da ne odpravljajo vzroka za pojav alergij, v telesu puščajo še sledi stranskih učinkov.

Hidracija telesa

Telo zaradi primanjkljaja čiste vode ne more zadovoljiti potrebe po čiščenju telesa odpadnih kislih presnovkov, kakor tudi v telesu ujetih toksinov. Poleg tega s pijačami, polnimi sladkorja, umetnih aditivov, konzervansov, ostankov težkih kovin itd. telo še dodatno obremenjujemo. Premajhen vnos vode povzroči dehidracijo, ki zmanjšuje pravilno delovanje protiteles, ki naj bi cvetni prah nevtralizirali. Ko se torej dehidrirani srečamo z vdorom pelodov v sezoni cvetenja npr. v oči, morajo žleze solznice sprati cvetni prah z občutljive očesne sluznice, saj je delo protiteles neučinkovito. Solzenje je torej naravna rešitev telesa ob težavah, ko telo ne more s protitelesi nevtralizirati dražečega cvetnega prahu. Zato tudi zgolj jemanje antihistaminikov, pa naj si bo naravnih ali sintetičnih, ni dolgoročno učinkovito. Dehidracija nam torej nikakor ni v korist, če vemo, da imamo težave z alergijami. 

Dobro stanje črevesne flore

Funkcionalna črevesna flora je nujna za ustrezno prebavo hrane in za absorpcijo vitalnih snovi iz hrane v telo. Le na ta način se lahko telo redno čisti in obnavlja, kar je nujno tudi za primeren imunski odziv, ko se telo sreča z antigeni pelodov. Torej četudi uživamo hrano, ki je idealna za dobrobit našega telesa, ko se borimo z alergijami, je ne bomo mogli izkoristiti, če imamo porušeno ravnovesje črevesne flore. To pa je lahko porušena zaradi jemanja antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcije, kemoterapije, uživanja konvencionalne nekakovostne hrane in pijače, ki sta obremenjeni s pesticidi, konzervansi itd., prekomernega stresa in podobno. Za krepitev črevesne flore (koristnih mlečnokislinskih bakterij) poskrbite z rednim uživanjem kvalitetnih probiotikov, lahko tudi domače sirotke, mlečnokislinsko fermentiranega zelja, repe, kefirja, itd. To je zlasti potrebno, če ste jemali antibiotike ali na kak drug način drastično uničili črevesne koristne bakterije. 

Zdrava prehrana

Ni verjetno težko razumeti, da razne kemikalije v hrani in v našem telesu nimajo kaj početi, če želimo dolgo ostati zdravi. Zato posvetite pozornost tudi temu, kaj in kako jeste. Veliko alergij izzveni, ko iz prehrane izločite vse, kar ni naravno oz. ekološko, vse kar je predelano, osiromašeno, vse, kar vsebuje obilico rafiniranega sladkorja, rafinirane bele moke, vse, kar nas pretežno zakisa. Včasih telo preprosto tudi zavrača določene vrste živil, zaradi česar bi bilo dobro opraviti test tudi na tem področju. Bioresonančna diagnostika vam je tu lahko v veliko pomoč.

Obvladovanje stresa

Znanstveniki v današnjem času vse bolj dokazujejo, da imajo na naše zdravje še kako velik vpliv neizražena čustva. Zadrževanje čustev oz. neustrezno izražanje tega, kar čutimo, lahko blokira normalno delovanje našega telesa (čiščenje, obnavljanje, delovanje imunskega sistema itd.). Posledica je lahko tudi pojav alergije kot je seneni nahod. Da bi torej naše telo pravilno delovalo, pomislite tudi na pomen rednega razreševanja konfliktov, ki vas navdajajo z občutki žalosti, jeze, strahu, skrbi ali pohlepa.

Dodatna pomoč ob alergijah

  • Redno uživanje hrane bogate s klorofilom (brokoli, brstični ohrovt, alge, ječmenova trava, pšenična trava, zelenjavni sokovi, kopriva…) pomaga toksine loviti in nevtralizirati že v črevesju. Na ta način poskrbite za izločanje presežka toksinov, ujetih v telesu in obvarujete telo pred novimi toksini, ki jih utegnemo zaužiti skozi prebavno cev.
  • Redno uživanje naravne hrane in naravnih prehranskih dodatkov s C vitaminom (deluje kot naravni antihistaminik), vitaminom A (pomemben za zaščito sluznic), ter s kalcijem in magnezijem, ki prav tako ugodno delujeta na razbremenjevanje telesa, saj nevtralizirata višek kislih presnovkov, s čimer se izboljša tudi naravna imunska obramba proti alergijam.
  • Redno uživanje hrane, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, je prav tako dobrodošlo, saj je znano, da so te maščobne kisline nepogrešljive pri odpravljanju vseh vnetij v telesu. Prav tako je pri zmanjševanju vnetij izjemnega pomena uživanje vitamina D3. Protivnetno delovanje imajo tudi nekatere začimbe, kot sta na primer kurkuma in ingver.
  • Zaščita in blaženje razdraženih sluznic (očesne, nosne), izpostavljenih pelodom, z naravnimi pripravki, je prav tako na mestu. V te namene je priporočljivo vlaženje in spiranje nosne sluznice s slano vodo ali fiziološko raztopino. V ta namen se uporablja izotonična ali hipertonična raztopina, ki je primerna tudi za otroke in dojenčke. Raztopina z dodanim ksilitolom (brezovo sladilo) pa je še posebej blagodejna za vneto in razdraženo sluznico, saj jo dodatno pomirja in je zato primerna tudi za dolgotrajnejšo uporabo brez skrbi, da bi jo izsušila. 
  • Zelo pomirjujoče na razdražene sluznice delujejo tudi čista eterična olja, npr. sivke ali kadilne bosvelije, v obliki aromaterapije prostora. 
  • Kot naravni antihistaminiki pomagajo tudi čaj ingverja, kamilice, koprive, različne vrste zelenega čaja, itd.  Sok grenivke in limone, prelit z vrelo vodo, ohlajen in oslajen z medom, prav tako blaži simptome senenega nahoda. 
  • Akupresura in akupunktura, homeopatija, bioresonanca itd. prav tako lahko prispevajo k izboljšanju ali celo odpravljanju težav, če je njihov pristop celosten.  V tem primeru je pomembno, da izberete izkušenega terapevta, ki se  bo težav lotil na pravilen način in vas znal dodatno podpreti in usmerjati.

Povzeto po članku “Spomladanska nadloga – Seneni nahod” objavljenem na portalu Koroških lekarn ter članku “Naravno nad seneni nahod” objavljenem na portalu A.Vogel.