Čudežni peptidi v kozmetičnih izdelkih. So res čudežni?

Verjetno si že slišala za peptide, saj se pogosto pojavljajo kot sestavina prehranskih dodatkov, beljakovinskih praškov in tudi kozmetičnih izdelkov. Njihova uporaba naj bi imela številne koristne učinke, zato preberi za kaj vse so koristni in kakšno funkcijo opravljajo v telesu.

Uporaba krem, ki vsebujejo peptide, stimulira tvorbo kolagena in elastina, kar naredi kožo bolj prožno in bolj mladostnega videza. Ker so peptidi manjše molekule, lahko prodirajo skozi kožo in ne ostanejo le na njeni površini. Na ta način stimulirajo tvorbo lastnega kolagena in elastina. So kot nekakšni prenašalci signalov, ki spodbudijo druge celice k delovanju.

 
Zakaj bi jih uporabila na svoji koži?

Na kožo imajo peptidi številne koristne učinke:

Izboljšajo kožno bariero, ki ščiti kožo pred bakterijami, UV žarki, onesnaženostjo in drugimi toksini. Kožna bariera je lahko zaradi različnih vzrokov oslabljena, peptidi pa jo spet povrnejo v ravnovesje.
Zmanjšujejo gube, saj stimulirajo tvorbo kolagena, ki naredi kožo bolj prožno, gube pa so zato manj vidne.
• Koža postane bolj elastična in prožna, saj peptidi delujejo tudi na elastinska vlakna.
Zmanjšujejo vnetja, obnavljajo poškodovano kožo in izenačijo njen ten.
• Nekatere vrste peptidov delujejo tudi na akne, saj pomagajo odpraviti bakterije, katere so krive za njihov nastanek.

 
Kaj sploh so peptidi?

Peptidi so glavni gradniki naše kože. So sestavni del nekaterih proteinov, kot sta kolagen in elastin, sestavljeni pa so iz aminokislin.

V naših celicah se nahajajo naravno, delujejo pa tako, da se vežejo z receptorskimi celicami in na ta način aktivirajo presnovo kože. Kožo spodbujajo, da proizvaja več kolagena in elastina. Z leti se presnova kože upočasni, njena sposobnost za regeneracijo se zmanjša, tvorba kolagena je počasnejša in koža postaja manj prožna ter čvrsta.

Zunanji vplivi, kot so onesnaženost, nezdrava prehrana, izpostavljenost UV sevanju, kajenje ipd. v telesu povzročijo vnetje, ki stanje še dodatno poslabša. Ko se lastna tvorba peptidov v telesu oslabi, začne koža posledično izgubljati na čvrstosti in prožnosti, pojavljati se začnejo gubice in tekstura kože se spremeni. Tega pa si ne želiš, kajne? Zdaj imaš možnost, da s pravilno nego ta proces bistveno upočasniš.

 
Kje jih lahko najdeš?

V kozmetičnih izdelkih lahko peptide najdeš tudi v kombinaciji z drugimi aktivnimi snovmi, kot so antioksidanti, vitamini (npr. C vitamin, B vitamin), pomirjevalnimi in vlažilnimi sestavinami (npr. hialuronska kislina). Tako lahko dosežeš res celovit regeneracijski učinek na koži.

Če si nova v svetu peptidov, ti svetujem, da v vsakdanjo nego vključiš svoj prvi izdelek, ki vsebuje peptide in opazuješ, kakšen bo učinek na koži. Nourish London kozmetika ima širok nabor izdelkov, ki vsebujejo peptide. Za začetek ti svetujem uporabo Tonika z antioksidanti in peptidi, ki je primeren za vse tipe kož.

Lahko pa poskusiš tudi Serum z vitaminom C in peptidi, ki je eden izmed mojih nepogrešljivih izdelkov za zagotavljanje sijoče in zdrave kože. Peptidi bodo poskrbeli, da bo koža čvrsta in gladka, vitamin C pa jo bo hkrati zaščitil pred škodljivimi prostimi radikali. Če te zanima več o učinkih C vitamina na kožo, si lahko prebereš TUKAJ.

Pa poročaj, kakšne učinke opažaš na svoji koži. 😉