10 razlogov zakaj dodati C vitamin v svojo dnevno nego kože

Zagotovo si že slišala za kozmetične izdelke s C vitaminom in njihove izjemne učinke.

Vitamin C se šteje kot eno najboljših sestavin proti staranju in ključ do ohranjanja gladke in sijoče polti.

Tukaj imaš zbranih 10 prednosti, kako ti C vitamin lahko pomaga pri negi kože in na kaj je potrebno biti pozoren pri njegovi uporabi.

 
Koristi C vitamina za kožo

Če še ne veš, ima C vitamin za kožo kar nekaj koristi:

 • varen je za večino tipov kože
 • posvetli kožo
 • zmanjša rdečico
 • zmanjša hiperpigmentacijo
 • zmanjša videz kolobarjev pod očmi
 • spodbuja proizvodnjo kolagena
 • lahko ščiti pred poškodbami sonca
 • lahko pomiri sončne opekline
 • lahko pomaga pri celjenju ran
1. Varen je za večino tipov kože

Večina ljudi lahko dalj časa uporablja topikalni vitamin C, ne da bi pri tem opazili kakršne koli neželene učinke. V redkih primerih lahko ljudje s preobčutljivo kožo občutijo manjše draženje.

2. Posvetli kožo

Vitamin C lahko pomaga svetliti pigmentacije in zgladi površino kože, kar daje koži mladosten sijaj. Raziskave namreč ugotavljajo, da uporaba vitamina C ovira proizvodnjo melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo kože. To lahko pomaga svetliti temne lise, ki preprečujejo koži zdrav videz.

3. Pomaga zmanjšati rdečico in izenačiti ten kože

Pokazalo se je tudi, da vitamin C deluje kot protivnetno sredstvo zaradi svoje antioksidativne sposobnosti, glede na opravljeno raziskavo iz leta 2015.

To pomeni, da pomirja kožo in zmanjša zabuhlost. Protivnetne lastnosti vitamina C lahko pomagajo tudi pri zmanjševanju rdečice, kar lahko ustvari bolj enakomerno polt. Kombinirano zmanjšanje temnih madežev, rdečice in draženja poskrbi za enakomeren, gladek ten kože.

4. Pomaga svetliti hiperpigmentacije

Ker vitamin C ovira proizvodnjo melanina, lahko dejansko posvetli hiperpigmentacije. Hiperpigmentacija, vključno s sončnimi pegami, starostnimi pegami in melazmo, se pojavi, ko se na določenih predelih kože prekomerno proizvaja melanin. Lahko se zgodi tudi na področjih, kjer so bile nekoč akne. Vitamin C zavira sintezo melanina, tako da zmanjša aktivnost encima, znanega kot tirozinaza. Ta se v dermatologiji pogosto uporablja za depigmentacijo hiperpigmentiranih madežev na koži.

5. Zmanjša videz podočnjakov

Serum z vitaminom C lahko pomaga zgladiti drobne gubice, tako da napolni in navlaži predel pod očmi. Čeprav je vitamin C učinkovitejši pri zmanjševanju splošne rdečice, nekateri pravijo, da lahko pomaga ublažiti tudi obarvanje, povezano s kolobarji pod očmi. V majhni študiji iz leta 2009 je bilo ugotovljeno, da vitamin C v obliki 10-odstotnega natrijevega askorbata izboljša temne kolobarje na spodnji veki po 6 mesecih uporabe z odebelitvijo dermisa vek.

6. Spodbuja proizvodnjo kolagena

Kolagen je naravna beljakovina, ki jo z leti telo vse manj tvori. Nižje ravni kolagena pa lahko na koži povzročijo pojav gubic. Vitamin C je dobro znan po tem, da spodbuja proizvodnjo kolagena. Pravzaprav se sinteza kolagena ne more zgoditi brez vitamina C. To je zato, ker je vitamin C bistveni kofaktor za dva encima, potrebna za sintezo kolagena:

 • prolil hidroksilaze, ki stabilizira molekulo kolagena
 • lizil hidroksilaze, ki zagotavlja strukturno trdnost
7. Lahko pomaga preprečiti povešanje kože

Proizvodnja kolagena je povezana z elastičnostjo in čvrstostjo kože. Ko začne upadati raven kolagena, se lahko koža začne povešati. Uporaba seruma z vitaminom C lahko poveča proizvodnjo kolagena, kar ima za posledico splošni učinek učvrščevanja, poroča študija iz leta 2017. To velja tako za povešanje zaradi naravnega staranja, poškodbe zaradi oksidativnega stresa ali ekstremne izgube teže. To pomeni, da lahko pomaga zmanjšati videz povešene kože, zaradi česar je vaša koža videti čvrstejša in bolj napeta.

8. Ščiti pred UV poškodbami

Prekomerna izpostavljenost oksidativnemu stresu preko UV sevanja je povezana z izčrpanimi nivoji vitamina C v koži. Ravni vitamina C so nižje tudi pri starejši ali foto poškodovani koži, čeprav raziskovalci niso prepričani, ali je to vzrok ali posledica. Poškodbe zaradi sonca povzročajo molekule, imenovane prosti radikali. To so atomi z manjkajočim elektronom. Vitamin C je odličen antioksidant. Antioksidanti pa ščitijo zdrave kožne celice tako, da tem prostim radikalom “dajo” manjkajoči elektron in jih tako naredijo neškodljive.

9. Lahko pomaga pomiriti sončne opekline

Poleg zmanjšanja rdečice vitamin C pospešuje tudi obnovo celic, glede na študijo iz leta 2013. Topikalna uporaba vitamina C v kombinaciji z vitaminom E in drugimi spojinami se je izkazala tudi pri zmanjšanju poškodb zaradi UV obsevanja (sončne opekline) in zmanjšanju vnetja, ugotavlja zgornja študija. Naj pa omenim, da so raziskovalci ugotovili, da je sam vitamin C le minimalno učinkovit pri zmanjševanju sončnih opeklin, v kombinaciji z drugimi sestavinami pa je bolj efektiven.

10. Na splošno pomaga pospešiti celjenje ran

Glede na njegove učinke na sončne opekline ni presenečenje, da lahko uporaba vitamina C pospeši celjenje ran na splošno. Uspešno celjenje ran zmanjša tveganje za vnetje, okužbo in brazgotinjenje. To je deloma zato, ker je celjenje ran povezano s tvorbo kolagena, vitamin C pa spodbuja proizvodnjo le- tega.

Stabilnost C vitamina v kozmetičnih preparatih

Večina oblik vitamina C, zlasti l-askorbinska kislina, je znanih po tem, da so zelo nestabilne in se zlahka razgradijo, ko so izpostavljene svetlobi ali kisiku. Zato boš pogosto slišala, da je najbolje iskati izdelke z vitaminom C v temnih stekleničkah.

Natrijev askorbil fosfat, ki je tudi v tem serumu, velja za eno bolj stabilnih oblik vitamina C, ki je stabilna tudi v stiku s svetlobo in kisikom.

Zato ti ni potrebno skrbeti, da bi izdelek, ki vsebuje to obliko C vitamina, izgubljal na učinkovitosti.

Kako uporabljati serum s C vitaminom

Čeprav koža C vitamin na splošno dobro prenaša, lahko vsi izdelki za kožo povzročijo tudi neželene učinke. Zato je smiselno, da se pri občutljivih kožah oceni tveganje za alergijsko reakcijo. To narediš s preprostim testom tako, da izbereš majhen del kože, na primer na podlahti. Naneseš majhno količino seruma in počakaš 24 ur. Če po tem času na koži ni nobene reakcije, lahko izdelek naneseš na obraz. Če se pojavi izpuščaj, pordelost ali koprivnica, prenehaj z uporabo izdelka. Serum z vitaminom C se običajno uporablja enkrat ali dvakrat na dan. Kožo najprej očistiš, toniziraš, naneseš serum z vitaminom C in nazadnje še kremo.

Vedno preveri rok uporabnosti izdelka. Če je izdelek potemnil ali kako drugače spremenil barvo, je vitamin C morda oksidiral. Čeprav je izdelek še vedno varen za uporabo, pa nima več enakih učinkovitosti.

Možni neželeni učinki

Čeprav je draženje malo verjetno, moraš če imaš občutljivo kožo, vedno opraviti test pred nanosom na obraz. Le tako lahko ugotoviš, kako se bo tvoja koža odzvala na serum.

Če je tvoja koža še posebej občutljiva, se izogibaj izdelkom z L-askorbinsko kislino. Izdelki z magnezijevim in natrijevim askorbil fosfatom pa so manj verjetni, da bodo povzročili draženje.
Kot vedno je doslednost ključna za najboljši učinek, zato dodaj C vitamin v svojo dnevno rutino nege kože na način, ki je zate najbolj smiseln.

Za učinkovit in kvaliteten serum s C vitaminom klikni TUKAJ