Bachove kapljice v času nosečnosti, poroda in dojenja

Bachove esence.

Bachove kapljice je v nadaljevanju za vas predstavila magistrica farmacije ga. Mojca Slodej Kušlan, certificirana Bachova svetovalka.

Nosečnost, porod in čas, ki mu sledi, vključno z dojenjem je turbulenten čas poln veselja in pričakovanj, a tudi čas strahov, izčrpanosti, nespečnosti in čustvene preobčutljivosti.

To je čas poln emocij, čustvenih vzponov in padcev, kjer je še kako važna podpora s strani
družine, prijateljev … Pomemben zaveznik v čustveno napornih situacijah pa so tudi
Bachove kapljice in RESCUE mešanica.

Kaj so Bachove kapljice
Bachove kapljice je v 30 letih prejšnjega stoletja razvil angleški zdravnik Dr. Edward Bach. Prepoznal je 38 osnovnih čustvenih stanj, posameznemu čustvenemu stanju pa je pripisal ustrezno cvetno esenco, ki preoblikuje negativne vzorce vedenja v pozitivne.

Posamezna čustva so po Bachovem cvetnem sistemu uvrščena v 7 čustvenih skupin:

  • strah,
  • otopelost,
  • osamljenost,
  • negotovost,
  • obup,
  • pretirana skrb za druge in
  • dovzetnost za vplive drugih.

Cvetne esence so oštevilčene glede na umeščenost angleškega imena esence v abecedo (npr. Agrimony št. 1 in Willov št. 38).

Bachove kapljice nudijo nežno pomoč v težjih čustvenih trenutkih in okrepijo naše notranje ravnovesje in duševno trdnost. Tako lahko hitreje prevzamemo pobudo, opolnomočimo naše pozitivne osebnostne lastnosti in se umirimo. Uporabne so v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do visoke starosti. Vsebujejo naravne sestavine in so brez neželenih učinkov, zato so še posebej primerne za nosečnice, doječe mamice in za otroke, vključno z dojenčki. Bachovih kapljic ni moč predozirati, lahko pa se kombinirajo tudi z drugimi oblikami terapij. Ko izbiramo Bachove kapljice vedno pomislimo na trenutno čustveno stanje; če izberemo napačne kapljice nam te sicer ne bodo pomagale, a nam tudi ne bodo škodile.

Kaj je RESCUE mešanica
Edina vnaprej pripravljena mešanica, ki jo je originalno pripravil dr. Bach je t. i. RESCUE mešanica, ki je na voljo v različnih oblikah; kot kapljice, razpršilo ali pastile. Pomaga v akutnih stanjih, ko potrebujemo hitro čustveno pomoč.

RESCUE mešanico sestavlja pet Bachovih cvetnih esenc, ki preizkušeno pomagajo v stanjih stresa, skrbi in strahov; Srobot (št. 9 Clematis) prebuja iz otopelosti in zasanjanosti, Nedotika (št. 18 Impatiens) sprosti napetost nepotrpežljivosti, Češnjelika sliva (št. 6 Cherry Plum) ohranja miselno kontrolo in preprečuje besne izpade, Sončece (št. 26 Rock Rose) ščiti pred paniko, Betlehemska zvezda (št. 29 Star of Betlehem) pa obvladuje čustveni šok.

RESCUE Night mešanica poleg zgoraj opisanih petih Bachovih cvetnih esenc vsebuje še Bachovo cvetno esenco Beli kostanj (št. 35 White Chestnut), ki prekine ponavljajoči se tok misli, t. i. miselni vrtiljak in zaziba v spanec.

Čas nosečnosti
Je obdobje izrazitih fizičnih, mentalnih in čustvenih sprememb. Bachova cvetna esenca, ki pomaga pri prilagajanju na novo situacijo (telo se spreminja, spreminjajo se odnosi v družini …) in nudi oporo pri novih korakih v življenju, je Oreh (št. 33 Walnut). Oreh je zelo uporaben tudi, ko se družina (npr. starejši bratci in sestrice) pripravlja na novo vlogo in na prihod novega družinskega člana, saj to v dinamiki vzpostavljenih (družinskih) odnosov predstavlja precejšnjo spremembo.

Porod
Ko se približuje porod, se navadno večajo skrbi, strahovi in nervoza.
V veliko pomoč bodoči mamici, pa tudi bodočemu očetu, ki iz skrbi ni izvzet. je lahko
Bachova cvetna mešanica RESCUE. Lahko pa posežemo tudi po cvetnih esencah, ki specifično nagovarjajo strah in paniko:

Krinkar (št. 20 Mimulus) prežene znane oblike strahu; npr. strah pred porodom. Tesnobo in
strah pred neznanim nagovarja cvetna esenca Trepetlike (št. 2. Aspen). Sončece (št. 26 Rock
Rose) preprečuje paniko, Beltehemska zvezda (št. 29 Star of Betlehem) pa je uporabna v
preventivi šoka; slednja se priporoča npr. pri težkem porodu npr. pri carskem rezu in to tako
za mamico, kot za otročka.

Prihod novorojenčka in dojenje
Za mamico (in očka) je to čudovit čas, ki pa s seboj nosi tudi izčrpanost zgodnjega vstajanja in
neprespanih noči. Bachova cvetna esenca, ki pomaga premagati tako telesno kot čustveno izčrpanost je cvetna esenca Oljke (št. 23 Olive). Pri nespečnosti je celi družini lahko v veliko pomoč RESCUE Night mešanica. Ob sprejemanju novega člana družine se za stabilizacijo odnosov v družini priporoča cvetna esenca Oreha (št. 33 Walnut). Pri novorojenčkih pa najpogosteje pride v poštev Betlehemska zvezda (št. 29 Star of Betlehem), da si otrok opomore od šoka poroda ali RESCUE Night (za boljši spanec).

Otroci rastejo…
In z njimi rastejo skrbi. Skrb mamice (in očkov) za otročke je najbolj naravno čustvo, ki je lastno vsem staršem; ko je ta skrb pretirana (in to je zelo pogosto …) pa je na mestu pomoč Bachove cvetne esence Rdeči kostanj (št. 25 Red Chestnut), ki povrne zaupanje, da bo z bližnjimi vse v redu. Ob izčrpanosti posežemo po cvetni esenci Oljke (št. 23 Olive).

Pri odvajanju od dojenja gre za nov korak, spremembo v življenju, ki bo lažja ob pomoči Bachove cvetne esence Oreh (št. 33 Walnut) – jemljeta naj jo tako mamica kot otrok.

Jemanje Bachovih kapljic
Dve kapljici izbrane cvetne esence ali štiri kapljice RESCUE oz. RESCUE Night mešanice se nanese direktno na jezik ali pa se jih kane v kozarec vode, ki se jo sreba po požirkih. Bachove cvetne kapljice se jemlje po potrebi oz. štirikrat dnevno (zjutraj na tešče, okoli 12. ure, 17. ure in tik pred spanjem). Bachove kapljice kot tudi RESCUE mešanico lahko po potrebi jemljejo vsi člani družine; poleg mamice tudi očka in otroci, vključno z novorojenčkom. Bachove cvetne esence so v svetu dobro poznana in priljubljena oblika čustvene (samo)pomoči. Na trgu so neprekinjeno vse od časa, ko jih je vpeljal dr. Bach.

Njihova uporaba je enostavna; pomislite na trenutno čustveno stanje in izberite za vas (otroka,
moža …) primerne kapljice. Zagotovo vam ne bodo škodile, saj nimajo neželenih učinkov,
lahko pa so vam v neprecenljivo korist.

Želimo vam vso srečo na vaši novi poti. Bachove kapljice naj vam bodo pri tem v oporo.