Zakaj izbrati ekološka čistila?

Si se že vprašala, kakšne sestavine vsebujejo tvoja čistila za čiščenje doma, v katerem biva tvoja družina? Si pomislila, kakšne kemikalije na ta način vnašaš v svoj dom in posledično v svoje telo? Obstaja tudi boljša izbira, ekološka čistila, ki so varnejša za tvojo družino, hkrati pa so prijazna tudi do okolja. Z njihovo uporabo pa boš poskrbela, da bo okolje ostalo bolj neokrnjeno tudi za naslednje generacije.

Zakaj so ekološka čistila drugačna?

Naravna ekološka čistila so ustvarjena tako, da ne obremenjujejo okolja, saj ne vsebujejo toksičnih snovi. So varna za planet, živali in nas ljudi. Lahko so popolnoma naravna, izdelana na naravi prijazen način.

Nacionalni center za zastrupitve poroča, da so čistila za dom eden izmed petih razlogov za takšno ali drugačno zastrupitev. Veliko toksičnih sestavin v klasičnih čistilih je namreč nevarnih zdravju, nekateri so celo kancerogeni in endokrini motilci.

Z uporabo ekoloških čistil boš prispevala k naravi bolj kot si misliš, saj na ta način lahko zmanjšaš onesnaženost zraka, vode in tudi vpliv na klimatske spremembe. Poleg tega bo tvoj dom z njihovo uporabo popolnoma varen prostor zate, tvojo družino in hišne ljubljenčke.

Prednosti uporabe ekoloških čistil:

1. Ekološka čistila so varna za otroke in živali
Sploh majhni otroci so veliko na tleh. Marsikaj dajo v usta. Prav tako hišni ljubljenčki. Ekološka čistila vsebujejo naravne sestavine, kar zmanjša nevarnost zdravju družine in domačih živali. Ne vsebujejo toksičnih kemikalij, zato v nasprotju z navadnimi čistili ni bojazni, če slučajno pridejo v stik z otroci ali
živalmi.

2. Bolj neoporečen zrak v prostoru
Ob uporabi navadnih čistil smo izpostavljeni večjim nevarnostim. Ena od njih je tudi kontaminacija zraka
v domu v obliki toksičnih plinov in aerosolov. Na ta način smo izpostavljeni toksičnim kemikalijam skozi dihala, kar poveča nevarnost nastanka respiratornih bolezni. Ekološka čistila ne onesnažujejo zraka v
naših domovih, saj so običajno odišavljena le z naravnimi eteričnimi olji.

3. Ekološka čistila so prijazna do okolja
Pomembno je prav vse, kar zlivamo v odtoke. Vse pristane v podtalnici. En del rešijo čistilne naprave,
vendar ne zmorejo očistiti vsega. Z leti uporabe se že majhna flaška čistila spremeni v litre tekočine,
katerim je izpostavljeno naše okolje. Z uporabo ekoloških čistil lahko zmanjšamo ogljični odtis,
onesnaženost vode, zmanjšamo kemične izpuhe v zrak in poskrbimo za živalsko populacijo in ne
spuščamo nevarnih snovi v oceane.

4. Z njihovo uporabo zmanjšamo možnost nastanka poškodb
Ker ne vsebujejo agresivnih kemikalij, ob njihovi uporabi skoraj ne more priti do kemičnih in drugih
poškodb na koži in tudi ne na materialih, ki jih čistimo.

5. Ekološka čistila so zelo učinkovita
Mogoče boš presenečena, ampak za čistočo doma ne potrebuješ močnih kemikalij, da bi dosegla želene
rezultate. Velikokrat se ekološka čistila celo boljše izkažejo pri čiščenju, kot nekatera navadna čistila.
Velikokrat je lahko zelo uporabna soda bikarbona, alkoholni kis, citronka..

Strupi v klasičnih čistilih

Lahko se nam zdi, da čistila nimajo velikega vpliva na naše zdravje, saj jih ne uživamo direktno. Smo jim
pa vseeno izpostavljeni tako, da z njimi pridemo v stik z dihali in s kožo, ki jih absorbira.

Navadna čistila v primerjavi z ekološkimi vsebujejo vrsto toksičnih kemikalij, ki so zelo škodljiva za zdravje in okolje. Tukaj je nekaj najbolj pogostih sestavin, ki jih zasledimo v njih:

Amonijak
Navadno ga najdemo v polirnih izdelkih in čistilih za steklo, saj hitro izhlapijo in ne puščajo sledov. Je
močno dražilen in lahko povzroči napade astme in druge respiratorne težave. Odori čistilo za steklo ne
vsebuje omenjene sestavine, zato je popolnoma varen za uporabo, hkrati pa učinkovito očisti površine in
ne pušča sledi.

Klor
Največkrat ga najdemo v čistilih za stranišče in odstranjevanje plesni. Njegovim hlapom so izpostavljena naša dihala, prav tako tudi naša koža. Povzroči lahko napade astme, na daljši rok pa tudi poškodbe ščitnice. Ekološka različica čistila za stranišče, Odori čistilo za wc školjko vsebuje le naravne sestavine, zato ni bojazni, da bi se ob njegovi uporabi pojavili takšni problemi.

Ftalati
Je ključna sestavina v vseh odišavljenih izdelkih. Raziskave so pokazale, da je ta kemikalija endokrini
motilec in lahko povzroči zmanjšanje števila spermijev pri moških. Izdelki Odori ne vsebujejo sintetičnih dišav, ki bi povzročale omenjene težave, ampak so odišavljena le z naravnimi eteričnimi olji.

Triklosan
Tekoča čistila za posodo, ki so antibakterijska vsebujejo to sestavino. Raziskave kažejo, da je zelo nevarna sestavina, saj lahko povzroča raka, je motilec hormonov, negativno pa vpliva tudi na tekoče vode.

Natrijev hidroksid
Najdemo ga v agresivnih čistilih za pečice in izdelkih za odmaševanje odtokov. Je ekstremno jedko in lahko povzroča kemične opekline.

2- Butoksietanol
Sestavina, ki se nahaja v večnamenskih čistilih, čistilih za kuhinjo in za okna. Lahko povzročijo hude okvare jeter in ledvic ob izpostavljenosti večjih količin.

Alternativa klasičnim čistilom, ki ne vsebuje zgoraj naštetih sestavin, je Odori detergent za pomivanje posode. Odlično odstranjuje maščobo, hkrati pa je biorazgradljiv, nežen do kože in prijazen do okolja.

Ali so ekološka čistila boljša od klasičnih?

Sedaj že veš, da so boljša za planet, za nas in živali. Prav tako so tudi že cenovno zelo dostopna vsakomur. Trg ekoloških izdelkov se drastično veča, zato je tudi ponudba vedno bolj pestra. Ljudje se namreč vse bolj zavedamo, da moramo spremeniti naše navade, da bomo ohranili naš planet kar se da zelen in čist. Vse bolj se zavedamo, kako lahko naša dejanja vplivajo nanj. Menjava klasičnih čistil za ekološka je samo eden izmed načinov, kako lahko ohranimo naš planet zdrav in zelen.

Čiščenje naših domov brez, da bi uničevali naše zdravje in naš planet bi moralo postati običajna praksa za vse nas. Ekološka čistila so postala dostopna prav za vsakega od nas, saj jih dobiš praktično že povsod.

Če si želiš, da bo tudi tvoj dom dišal po naravi, narava pa ob tem ne bo obremenjena, izberi izdelke
Odori! Po večletni uporabi ti lahko povem, da so res učinkoviti in nežno, a zelo prijetno naravno odišavljeni.