Masaža dojenčka in otroka

Si vedela, da je človeški dotik za malo detece enako pomemben kot minerali, vitamini in proteini?

Dotik deluje zdravilno, nas povezuje in sprosti. Vse to blagodejno vpliva na otrokov zgodnji duševni, telesni in motorični razvoj. Na ta način mu pomagaš razvijati zaupanje vase in v svet okoli nas, vplivaš na njegov razvoj, zmanjšaš strah, bolečino, nemir… Masaža dojenčka je en izmed načinov, ki starše podpre pri prvih korakih v sočutno vzgojo, ta pa se začne že pri novorojenčku.

 
Zakaj masirati dojenčka?

V prvih mesecih je masaža eden izmed načinov spoznavanja otroka in povezovanja. Na ta način lahko preživita kakovosten skupni čas. Pozitivno vpliva na senzorični, motorični in kognitivni razvoj. Poleg tega pa masaža lahko omili dojenčkove krče, težave s prebavo, nemire, nepojasnjen jok in izraščanje zobkov. Rojstvo lahko otroku povzroči stres, zakrčene mišice in sklepe, ki jih z masažo sprostimo.

Drugi pozitivni učinki masaže:

• Izboljša spanec, da je globlji in daljši
• Lajša težave s kolikami
• Spodbuja izločanje prebavnih hormonov in lajša izločanje vetrov in zmanjšuje črevesne krče
• Spodbuja tvorbo hormonov endorfinov, ki naravno zmanjšujejo bolečine
• Sprošča mišično napetost, spodbuja in krepi razvoj možganov in živčevja…

Kdaj začeti z masažo?

Prva masaža se pravzaprav začne že takoj, ko se dojenček rodi in ga položijo na telo mamice. Ta je sprva le nežno dotikanje, gladenje in božanje. Novorojenček ob rojstvu dobi občutek varnosti in ljubljenosti, saj ga dotik kože na kožo pomirja. Ob tem posluša bitje materinega srca, ki mu je edini poznan zvok v porodni sobi, polni premočne svetlobe, glasov in novih občutij. Hkrati se v mamici spodbudi nastajanje hormonov sreče in veselja, ki sproži nastajanje mleka. Čutni dotik je način, s katerim se mamica in novorojenček začneta spoznavati in povezovati.

Masažne tehnike začnemo izvajati nekoliko kasneje, ko zapustita porodnišnico ali pa ob starosti nekaj tednov, lahko tudi enega, dveh ali treh mesecev. Izkušnje med posamezniki se razlikujejo, zato z masažo začnemo, ko sta mamica in dojenček na to pripravljena. Nekateri novorojenčki težko prenašajo goloto, zato takrat počakamo z masažo. V tem primeru lahko dojenčka le priviješ k sebi, da čuti tvoje telo in ga nežno božaš. Takšno povezovanje pozitivno vpliva na oba.

Kako se pripraviti na masažo?

Za dobro počutje dojenčka je potreben topel in prijeten prostor. Izberi tisti čas v dnevu, ki vama najbolj ustreza. Po večernem kopanju je lahko masaža lep uvod v spanec. Pomembno je, da izbereš kvalitetno olje, ki je varno za dojenčka. Organsko masažno olje za otroke in dojenčke Alteya je brez parabenov, mineralnih olj, petrokemikalij in GSO in je zato povsem varno za občutljivo otroško kožo.

Dojenčka po kopanju položi na posteljo in ga pokrij, da mu ne bo mrzlo. Ogrej si svoje roke, da bodo tople. Na roke kapni nekaj kapljic organskega olja in jih položi na otrokov trebuh. Nato z eno roko kroži v smeri urinega kazalca, kar bo spodbudilo prebavo in omililo krčke. Zmasiraj tudi noge in otrokova stopala, to otroke zelo pomirja. Dotik naj bo čvrst, sicer zna otroka žgečkati. Nogice večkrat pokrči proti trebuhu, tudi to bo omililo težave s prebavo. Nato ga obrni še na trebuh in zmasiraj hrbet, gibi naj bodo nežni in počasni, kar bo otroka pomirjalo. Med masažo se z otročkom pogovarjaj, tvoj glas ga bo še dodatno pomirjal.

Kaj pa masaža malčka?

Ni prepozno tudi, če je tvoj otrok že malček. Le da malček pri enem letu starosti težje zdrži v ležečem položaju, zato ga lahko masiraš sede ali stoje. Obenem se lahko igra, veselo gruli in se smeji. Masažo lahko izvajamo v vseh otroških letih, saj otroka sprosti, v praksi pa so redno masirani šolski otroci manjkrat bolni, manj pod stresom in bolj zadovoljni. Zanimivo kajne?

Moč ljubečega in hranilnega dotika je v vseh otroških obdobjih res izjemna, tvoja vez z otrokom pa bo z njim še bolj poglobljena.

Poskusi in opazuj otrokovo reakcijo. Ne potrebuješ veliko, le nekaj kapljic olja in topel prijeten prostor. Še enkrat poudarjam, da za otroka vedno izberi ekološko naravno olje, saj je za otroka najbolj varno. Pomembno je, da je popolnoma brez parfumov, barvil, kemikalij, umetnih konzervansov in pesticidov, saj je otroška koža bolj tanka in zato bolje absorbira vse, kar nanašaš na kožo.

Če potrebuješ ekološko in kvalitetno otroško olje za masažo, ga najdeš TUKAJ.

Pa veselo na delo. 😊