Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri sončne kreme?

Najprej je pomembno razumeti kaj pomeni kratica SPF (Sun Protection Factor) ali slovenski prevod kratice ZF (zaščitni faktor).

Kratica SPF na kremi nam pove kolikšna je zaščita pred UVB žarki, ter kolikokrat dlje smo lahko na soncu ne da bi nas opeklo, v primerjavi z izpostavljenostjo soncu brez zaščite. Na primer, če bi nas sonce opeklo v 10 minutah z nezaščiteno kožo, lahko z zaščitnim faktorjem 30 (SPF30) dobo izpostavljanja soncu podaljšamo za 30x torej na 300 minut, pred naslednjim nanosom kreme.

Višji zaščitni faktor pomeni časovno daljšo zaščito. Pomembno je, da pred nakupom kreme preverite, če le-ta zagotavlja zaščito proti UVA in UVB žarkom. Na trgu obstajajo namreč tudi kreme, ki imajo zgolj proti UVA in ne proti UVB žarkom in obratno.

Potrebno je ločiti dve vrsti zaščite pred soncem:

Naravno, mineralno (mehanska oz. fizična) zaščito kože, ki UV žarke odbija

Kemično zaščito, ki vpija UV žarke

Naravna, mineralna ali fizična zaščita (kamor sodita cinkov oksid in titanov dioksid) ima širši spekter delovanja, ščiti pred UVA in UVB žarki, brez draženja kože s sintetičnimi sestavinami. Titanov dioksid in cinkov oksid sta tudi veliko bolj vzdržljiva od sintetičnih produktov in je zato nanos zaščitne kreme potreben redkeje. Pri klasičnih oziroma t.i. sintetičnih kremah pa lahko zaradi sintetičnih sestavin pride do draženja že ob samem stiku s kožo, kreme vsebujejo kemične UV filtre, ob izpostavljanju soncu pa se na koži pričnejo kemične reakcije na nivoju aktivnih in neaktivnih sestavin. Kot posledica se lahko pojavijo vnetja, opekline, alergične reakcije, spremembe pigmenta in fotogenotoksični učinki (spremembe DNK). Govorimo o tem, da so nekatere sestavine v kremah za sončenje fototoksične, kar pomeni, da postanejo strupene, ko so izpostavljene soncu.

Raziskave kažejo, da številne snovi, ki se uporabljajo za kemične UV filtre (4-MBC, OMC, oxybenzone, octyl-dimethyl-PABA in octinoxate) vplivajo na delovanje endokrinega sistema. Gre za snovi, ki motijo hormonske aktivnosti in produkcijo. Preko tega vplivajo na mnoge bolezni tako pri moških kot pri ženskah, vključno z rakom na dojkah (rak mlečnih žlez) in rakom reproduktivnih organov. Raziskava je pokazala, da je enotedenska izpostavitev moškega trem najbolj pogostim kemičnim UV filtrom (oxybenzone, 4-MBC in octinoxate), imela značilen vpliv na padec nivoja testosterona in estradiola.

Na srečo obstaja že kar nekaj krem za sončenje, ki svojo funkcijo varovanja pred sončnimi žarki opravijo prav tako dobro, vendar z veliko manjšim tveganjem zastrupljanja oziroma drugih škodljivih posledic. 

Naše priporočilo je varna in učinkovita zaščitna krema Alteya s filtrom SPF 30, ki ščiti kožo pred UVA in UVB žarki in je primerna za vse starosti, predvsem pa za najmlajše. Zaščita je dosežena s pomočjo mineralnih filtrov (cinkov oksid 20%, brez nano delcev). Zaradi svoje naravne sestave je primerna za odrasle in otroke, torej za vso družino. Krema vsebuje 95% organskih sestavin in nosi certifikat NATRUE. Z izvlečki vrtnice in ognjiča nežno hidrira in pomirja občutljivo kožo. Vsebuje tudi jojoba olje, karite maslo, makadamijevo olje, kokosovo olje, avokadovo olje, kakavovo maslo, ter sivko in vitamin E.

Krema je prav tako tudi vodoodporna (40min) in je brez parabenov, mineralnih olj, petrokemikalij in GSO ter ni testirana na živalih.

Preberi še Primerjava sončnih UV filtrov po varnosti in učinkovitosti.