D vitamin v ribjem olju

Se spomniš obdobja v otroštvu, ko so nam starši dajali ribje olje?

Že desetletja je uživanje ribjega olja pomemben korak, da zadovoljimo potrebe po D vitaminu, ki ga danes kot vitamin še bolje poznamo in vemo, kako pomemben je pri procesih v telesu, pri odpornosti, zdravju kosti in zob.

Danes najdemo D vitamin v različnih oblikah (tudi sintetičnih), še vedno pa je najboljša izbira naravni vir vitamina D, ki ga telo lažje absorbira in uporabi.

 
Zakaj uživati ribje olje?

Ker gre za naraven vir vitamina D3, ki ga imamo vsi premalo (raven lahko preverite s samoplačniškim testiranjem krvi v laboratoriju), sploh v zimskih mesecih, ko naše telo ni dovolj izpostavljeno sončnim žarkom. Včasih so ljudje bistveno več časa preživeli na prostem v vseh letnih časih (14 dni morja pač ni dovolj za dobre zaloge vitamina D), hkrati pa na noben način s hrano ne moremo vnesti zadostnih količin (je praktično nemogoče za kogarkoli pojesti take količine rib).

Poleg tega je ribje olje je tudi naraven vir omega 3 maščobnih kislin (EPA in DHA) ter naraven vir vitamina A.

Kaj je ribje olje Rosita?

Ekstra deviško ribje olje Rosita je pravo norveško olje iz polenovke, ki je sveže, surovo in ročno izdelano iz divjih jeter s starodavno tehniko ekstrakcije, ki je povsem naravna. Olje ima bledo, zlato barvo in blag, svež ribji okus. Ribje olje Rosita je popolnoma nerafinirano in proizvedeno v popolni odsotnosti toplote, kar ščiti njegovo hranilno vrednost. Med postopkom ekstrakcije se nikoli ne uporabljajo kemikalije, topila in mehanske naprave. Zaradi uporabljenih postopkov pridelave olja je ta različica ribjega olja tako dragocena in se v tem razlikuje od drugih cenejših različic.

Zakaj ravno ribje olje Rosita?

Ribje olje Rosita je v primerjavi z večino drugih ribjih olj pridelano iz divjih rib na Norveškem in brez toplotne obdelave. Večino olj, ki smo jih kot družina uživali včasih, so sicer tudi pridelali iz polenovke, a da so podaljšali rok trajanja olj, ki so sicer podvržena hitri oksidaciji, so jih rafinirali in tako v tem procesu izgubili večino vitamina D. Zaradi izgub so koncu dodali sintetični vitamin, kar pomeni, da so navedbe o količini enot vitamina D sicer pravilne, a ne gre za naravni vitamin.

Rosita ekstra deviško olje jeter trske je edino sveže, prosto ulovljeno in surovo olje jeter polenovke na vsem svetu. Naravnost iz neokrnjenih norveških morij vsebuje naravno prisotna vitamina A in D ter celoten spekter omega maščobnih kislin, vključno z omega-3 EPA in DHA.

Večina komercialnih ribjih olj je toplotno obdelana, kar negativno vpliva na sicer naravno prisotna vitamina A in D ter škoduje krhkim maščobnim kislinam Omega-3. Izgubo teh vitaminov večina proizvajalcev nadomešča z dodajanjem sintetičnih vitaminov.

Družina Rosita nadzoruje celoten postopek od ulova rib do stekleničenja, s čimer skrbi za ohranjanje naravno prisotnih vitaminov in hranil v ribjem olju.

Kako čisto je ribje olje Rosita, kako je s testiranjem in certifikati?

Ekstra deviško ribje olje Rosita je popolnoma neprocesirano in brez nevarnih količin kontaminantov. Evropska zakonodaja je zelo stroga glede onesnaženja ribjega mesa in olj iz ribjih jeter. Kljub temu se pogosto dogaja, da podjetja prodajajo slabša olja, ki so zdravju škodljiva.

Vsaka serija olja Rosita gre na testiranje. Testirajo ga glede POPs – obstojnih organskih onesnaževal (vključuje tudi pesticite, kot je npr. DDT), industrijskih kemikalij in nenamernih stranskih proizvodov v industrijskih procesih. Testirajo ga glede težkih kovin in mikrobiološke kontaminacije. Rezultati za Rosito prihajajo nazaj z zelo nizkimi vrednostmi kontaminantov in so popolnoma skladni s strogimi pravili Evropske komisije in WHO glede okoljskih onesnaževalcev. Globoki fjordi severne Norveške so eni najčistejših oceanskih voda na svetu.

Olja Rosita testirajo tudi univerze in z vlado povezani znanstveniki, med katerimi so nekateri vključeni v monitoring za kakovost ribjih olj. Prav tako olja Rosita uporabljajo v znanstvenih raziskavah na nekaterih vodilnih evropskih univerzah.

Ali ribje olje lahko uživam tudi v nosečnosti?

Številne nosečnice in doječe matere uživajo ribje olje Rosita, saj naravni vitamini in omega maščobne kisline podpirajo dojenčkov razvoj. Hkrati pa je pomembno vedeti, da se vse, kar v nosečnosti ali med dojenjem uživate, posredno prenaša tudi na otroka. To pomeni, da je potrebno biti odgovoren pri doziranju ribjega olja, saj to vsebuje v maščobah topen vitamin A, znan tudi kot retinol. Priporočam dosledno upoštevanje primernega dnevnega odmerka ter posvet z vašim zdravnikom.

Ali ribje olje lahko uživajo tudi dojenčki?

Rosita ribje olje je naravno ribje olje, ki zagotavlja veliko paleto koristnih maščobnih kislin in v maščobnih kislinah topnih vitaminov. Če dojite, potem je najbolje, da ribje olje jemljete sami, vaš dojenček pa bo koristne maščobe in vitamine, topne v maščobah, prejel preko materinega mleka. Večji otroci pa ga lahko uživajo ob doslednem upoštevanju primernega dnevnega odmerka ter posvetu s pediatrom.